FIGYELEM:

A szerzőnek nincs orvosi végzettsége. Az alábbiakban tárgyalt kutatást Hollandiában végzik, így a számok, eredmények, következtetések és az orvosi protokoll eltérhet a különböző országokban. Kérjük, lépjen kapcsolatba saját orvosával, amennyiben saját egészségével kapcsolatos kérdései merülnek fel.

Hollandia lakossága kb. 17 millió fő, területe 41.520 km2 / 16,031 négyzetmérföld.

A holland egészségpénztár mindenki számára kötelező. A befizetés mértéke nem függ az egészségi állapottól, életkortól vagy bevételtől. Kétszintes rendszer: az elsődleges, gyógyításra összpontosító ellátást a kötelező magánbiztosításból származó pénz fizeti (pl. a háziorvos felkeresése ilyen), míg a hosszútávú ellátást a társadalombiztosítás fedezi (aminek forrása előirányzott adó). A kórházak többnyire magánkézben vannak és nonprofit intézmények.

 2014. első hetében interjút készítettem Kirsten Boonstra PhD kutatóval az Akadémiai Orvosi Központban (AMC) Amszterdamban (Hollandia). A beszélgetés témája a Hepatology1 nevű, májjal foglalkozó folyóiratban közzétett publikációja volt a primer sclerotizáló cholangitisről (PSC) végzett egyedülálló kutatásáról Hollandiában. Az AMC PSC kutatócsoport a betegség előmenetelének vizsgálatára specializálódott. Milyen következtetéseket vonhatunk le ebből a nagy jelentőségű kutatómunkából? És mik a következmények a PSC-ben szenvedők számára? A következőkben tárgyalt információk az interjúból származnak.

Először is, a kutatás terve egészen egyedülálló, mivel 44 holland kórház, beleértve az összes orvost és nővért, és mindhárom holland májátültetési központ (LUMC , UMCG and Erasmus MC) együttműködésére van szükség. Ez földrajzilag Hollandia mintegy felét jelenti. Az igazolt és a gyanított PSC betegek összes vizsgálati eredményét egyenként átvizsgálták a kutatók, Boonstra és Ponsioen, hogy a PSC diagnózisát megerősítsék. Ennek eredményeként 590 PSC beteget találtak. A betegek kartonját minden évben frissítették és az elkövetkező években tovább frissítik, hogy a kutatóknak legyen rálátása a betegség előmenetelére. Első alkalommal vizsgálnak meg olyan ritka betegséget, mint a PSC az egész népesség körében egy behatárolt földrajzi területen belül. 6 év kutatás alatt az AMC csapat a népesség körülbelül felét vizsgálta meg és újabb 6 éven belül, a projekt befejezése után nemcsak a PSC betegek regisztrációja lesz teljes, hanem értékes, naprakész, 1-12 évet felölelő személyes információ lesz elérhető a betegekről.

Nemcsak a kutatás terve nagy jelentőségű, hanem a kutatási eredmények is nagyon érdekesek több szempontból is. Például a holland PSC betegek száma alacsonyabb, mint amit valaha jelentettek: abszolút értelemben 100.000-ből hatan betegek.

Emellett a diagnózistól a „végpontig” (transzplantáció vagy halálozás) eltelt idő nem 13,2 év, ahogy a transzplantációs központokban jelentették, hanem egy kicsit több mint 21 év a teljes holland PSC népességben. Ennek oka egyrészt az, hogy az előző számok transzplantációs betegeken alapultak, akik általában azért kerülnek a központba, mert már előrehaladott az állapotuk. E kutatás során azonban egyetemi és területi kórházakban kezelt betegeket is számításba vettek és így összességében kevesebb előrehaladott PSC beteget találtak, kedvezőbb betegséglefolyással, mint azt korábban gondolták.

Cholangiocarcinoma
A cholangiocarcinoma (CCA) nagyon ritka a holland népesség körében; CCA Hollandiában leggyakrabban PSC betegeknél alakul ki. A CCA kockázata közel 400-szoros a PSC betegeknél az ugyanannyi idős egészséges népességhez képest. Érdemes megemlíteni, hogy CCA nagyon ritkán alakul ki „kis epeúti PSC” eseten. A vizsgált PSC betegeknek kb. 9%-a kis epeúti PSC.

Vastagbélrák
Globális kutatás alapján a vastagbélrák (CRC), amelynek kockázata tízszeres a PSC betegek között, viszonylag fiatal korban alakul ki, nevezetesen 39 év korul, míg az IBD (gyulladásos bélbetegségek) kontrollcsoportban pedig 59 év körül. Általánosságban véve a halálozás kockázata sokkal alacsonyabb vastagbélrák következtében mint CCA következtében, főleg ha a rákot időben észlelik. Az újonnan diagnosztizált PSC beteg számára a holland eljárás jelenleg colonoscopia elvégzése a „diagnosztikai időben”, amely a PSC diagnózis ideje. Amennyiben gyulladás nem látható, több endoscopiára nincs szükség. Ha azonban gyulladás figyelhető meg a bélben, akkor ajánlott évente megismételni a colonoscopiát. Egy kutatás kimutatta, hogy a CRC következtében bekövetkező halálesetek száma jelentősen alacsonyabb azon betegek körében, akik évente jártak colonoscopiára, szemben azokkal, akik nem jártak éves colonoscopiára vagy nem elég gyakran. „Ez rávilágít, milyen fontos az éves colonscopia gyulladás esetén. És azt is vegyük figyelembe, hogy ezt a vizsgálatot indokolt viszonylag fiatal korban elvégezni, mivel a vastagbélrák fiatal korban alakul ki, átlagosan 39 évesen.” – állapítja meg Boonstra, a kutató.

Ursodeoxycholsav
A betegek felénél az ursodeoxycholsav (a használók között „urso”-ként ismert) pozitívan befolyásolja a laboreredményeket és majdnem minden használója jobban érzi magát tőle. Azonban a gyógyszernek nincs bizonyított hatása a PSC továbbfejlődésére nézve. Az ursodeoxycholsav használata gyakran meggátolja a gyulladást.

NSAID-ek
Az NSAID-ek (Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drugs) nem-szteroid gyulladáscsökkentők. Gyakran használatos NSAID-ek például az ibuprofén, a naproxén és a diklofenák.
Valamennyi bizonyíték fennáll arra, hogy az NSAID-ek alkalomszerű használata lelassítja a betegség lefolyását. Boonstra azonban figyelmeztet, hogy jelenleg nem vonhatunk le szilárd következtetéseket, de további kutatásokat feltétlenül érdemes végezni, a lehetséges ártó hatásokat is vizsgálva több összefüggő betegségre nézve, mint például a Crohn-betegség vagy a colitis ulcerosa.

Szervátültetés
Bár szigorúan véve a szervátültetésen átesett betegek nem képezik részét ennek a kutatásnak, a kutatók figyelemmel követik azokat a korábbi PSC betegeket, akik szervátültetésben részesültek a kutatás időtartama alatt, hogy jobb képet kapjanak erről a populációról. Például lehetséges, hogy egy PSC beteg visszatér a kórházba szervátültetés után, vagy hogy az átültetett szerv megsérül, például az epevezeték csomópontjánál. Ez az információ érdekes kutatók és orvosok számára egyaránt, akik ennek a csoportnak köszönhetően jobb kezelést tudnak majd biztosítani a jövőben.

És mi, PSC betegek, mit tehetünk?
Játsszon aktív szerepet, például tartsa számon, hogy megkapta-e az éves endoscopiát vagy a kétévente ismétlendő DEXA-vizsgálatot (csontsűrűség mérés). Hollandiában van PSC protokoll, de ez a kutatás megmutatta, hogy nincs mindig megfelelően betartva. Előfordul, hogy az orvos elfelejti ezeket megkérdezni. Említse meg orvosának nyugodtan!

Éves colonoscopia segítségével, akkor is, ha csak kevés emésztőrendszeri tünete van vagy nincs is, a halálozási arány jelentősen csökken. Azon PSC betegeknek, akiknek igazoltan egészséges a bélrendszere (nincs gyulladás), nincs szükségük ilyen éves vizsgálatokra.

Emellett lényeges, hogy e ritka betegségben szenvedők részt vegyenek különböző felmérésekben és nyilvántartásokban, és hogy engedélyt adjanak adataik felhasználására kutatásokhoz, valamint hogy az eredményeket felhasználhassak országos és nemzetközi szinten. Minél több kutató és orvos tud erről a betegségről, annál gyorsabban lesz PSC kezelés és / vagy gyógyszer elérhető.

Összefoglalás:
Különösen ritka betegség esetén fontos, hogy a kutatás nagyszámú betegpopulációt foglaljon magába, hogy megbízható adatok szülessenek és a betegség részleteire fény derüljön. Ezen kutatás eredményeként új nemzetközi mértéket vezettek be a betegség előfordulásának és gyakoriságának mértéke (100.000-bol 6), valamint a diagnózist követő túlélési évek számának esetében (21 év a szervátültetésig vagy halálozásig).

A kutatásnak van egy további előnyös mellékhatása: a PSC szakértők az AMC-ben egyre több telefonhívást kapnak a 44 bevont kórház valamelyikéből, hogy megtárgyaljanak egy beteget vagy más, PSC-vel kapcsolatos kérdésre kapjanak választ. Az orvosok közti konzultációk száma kétségtelenül nőtt és elmondható, hogy a PSC betegeknek csak előnyére válik ez a fajta együttműködés.

Mi a következő lépés?
PhD Liesbeth de Vries a közelmúltban csatlakozott az AMC PSC kutatócsoporthoz és a következő években kiterjeszti a kutatást és tovább vizsgálja a holland PSC betegeket. E kutatás révén Hollandia egyedülálló helyzetben lesz: minden PSC beteg fel lesz térképezve és az éves frissítéseknek köszönhetően a betegség lefolyását közelről tudjak vizsgálni.

A teljes kutatást jelenleg az AMC-ben tároljak egy nagy adatbázisban és kizárólag az AMC kutatók férhetnek hozza. A kutatócsoporton belül azt remélik, hogy egy web-alapú adatbázist tudnak majd létrehozni, amelybe minden résztvevő orvos beléphet és hozzáadhat lényeges információt a betegeiről.

Ez a világon a legnagyobb lakosság-alapú kohorsz a PSC vizsgálatában. Ezt a betegcsoportot jelenleg prospektíven követik figyelemmel. Érdekes lesz a jövőben további PSC-kutatást végezni, mire a kutatás populációját már azonosították és ismerik. Ez értékes időt és pénzt takarít majd meg. Továbbá érdekes lesz megfigyelni, miután minden PSC beteget regisztráltak, hogy vannak-e területi eltérések, illetve hogy felfedezhetőek-e egyéb általános klinikai fejlesztések.

*Dr. Boonstra 2014. októberében készül megvédeni PhD szakdolgozatát.  Azt követően gasztroenterológia hepatológus orvosként szeretné folytatni karrierjét és a következő évben tanulóidőre jelentkezik.

Szószedet

Kohorsz: közös jellemzővel bíró emberek csoportja, akiket kutatásban vizsgálnak

Colonoscopia: a bél endoscopiás vizsgálata

DEXA-vizsgálat:Dual Energy X-ray Absorptiometry / kettős energiájú röntgensugár elnyelődés. A csontsűrűséget vizsgálja annak megállapítására, hogy van-e „csontvesztés” (osteoporosis)

Endoscopia: üreges szerv belsejének vizsgálata endoszkóp (egy flexibilis cső) segítségével

Prospektív vizsgálat :Ahol egy csoport PSC beteget, akik betegségét nem egy másik kór okozta, végigkövetnek a betegség előmenetele során

Sclerosis: Szövetkeményedés

Cholangitis: Az epeutak gyulladása

———————————————————————————————————————————————————————————————————–

Szerző: Marleen K

Szerkesztő: Valmae

Fordító: Réz Ágnes

Link az interjúban szereplő cikkhez (angolul): http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/hep.26565/abstract

Szakirodalom
1 . Boonstra K, Weersma R, Erpecum Of KJ, et al. Population-Based Epidemiology, Malignancy Risk and Outcome of Primary Sclerosing Cholangitis. Hepatology 2013, 58:2045-2055 .