Cu o prevalență de 0,95:100.000, CSP este o raritate în Japonia. Cu toate acestea, sunt înregistrați aproximativ 2.500 de pacienți cu CSP. Care sunt diferenţele și asemănările dintre pacienți comparativ cu alte regiuni? Și care sunt tipurile de cercetări în domeniul CSP efectuate în Japonia?  Este momentul să facem cunoștință cu profesorul Tanaka, Doctor în medicină în cadrul Departamentului de Medicină al Universității de Medicină Teikyo din Tokyo (Japonia), cu reprezentanți ai Tokankai (Organizația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din Japonia) și cu doi pacienți locali cu CSP.
Aceasta este o oportunitate excelentă de a afla mai multe despre întrebările pe care comunitatea CSP le are, dat fiind faptul că pacienți cu CSP din întreaga lume au avut posibilitatea de a adresa întrebări prin intermediul mai multor grupuri pe Facebook și prin e-mail.

Articolele de mai jos au constituit punctul de plecare pentru interviu:

1)      Nationwide survey for primary sclerosing cholangitis and IgG4-related sclerosing cholangitis in Japan (pdf)

2)      Clinical profiles of patients with primary sclerosing cholangitis in the elderly (pdf)

Profesorul Tanaka     

L-am întâlnit pe profesorul Tanaka într-o sâmbătă însorită, în biroul său la Spitalul Teikyo din Tokyo, Japonia.  Pe lângă profesorul Tanaka, membru al Grupului Internațional de Studiu al CSP (IPSCSG), în Japonia mai există un număr de alți cercetători în domeniul CSP, aici incluzându-i pe membrul IPSCSG, Dr. Nakazawa din Nagoya, și pe Directorul Grupului pentru Studiul CSP în Japonia, prof. Tazuma, din Hiroshima. Alte organizații din domeniu importante sunt The Japanese Biliary Association (JBA)  și Intractable Hepatobiliary Disease Study Group of Japan care este sprijinit de către Ministerul Sănătății, Asistenței Sociale și Muncii din Japonia..

Cu o populație de 110 milioane locuitori, se estimează că numărul pacienților japonezi cu CSP este între 2000 și 3000. Acest număr este unul destul de scăzut, fapt ce poate fi atribuit fie 1. diversității rasiale, 2.  posibilității ca aceștia să alcătuiască un subtip de CSP (aspect ce trebuie încă stabilit) și 3. diagnosticării eronate a pacienților cu CSP forma cu IgG4. Prof. Tanaka are înscriși aproximativ 400 pacienți cu CSP în registrul său.

Anul trecut, ei au efectuat un studiu la nivel național, studiu în mare parte pe suport de hârtie. Pacienții incluși în studiu și care sunt descriși în cercetare au constat din pacienți cu IgG4 și pacienți cu CSP. Colangita sclerozantă asociată imunoglobulinei G4 (IgG4)(CS-IgG4, cunoscută și sub denumirea de colangită asociată IgG4 (CAI)) este o formă clinic diferită a colangitei sclerozante, cu titruri crescute de IgG4, marea majoritate având drept complicație pancreatita autoimună (PA). Una dintre problemele din Japonia o constituie faptul că pacienții cu CS-IgG4 sunt adesea diagnosticați eronat cu CSP. Acest lucru explică numărul mare estimat de pacienți japonezi cu CSP. Din fericire, nu există și alte boli cu care pacienții să fie diagnosticați eronat.

Până în prezent nu au fost efectuate analize ADN, însă cercetătorii japonezi intenționează să colecteze material ADN în anul 2017. Cu ajutorul acestor materiale ADN colectate de la pacienții japonezi, ei speră să examineze dacă există vreo diferenţă în zestrea genetică din est și vest. În cazul pacienților europeni, au fost identificate mai multe gene considerate răspunzătoare pentru dezvoltarea CSP, iar cercetătorii urmăresc să determine dacă aceste gene joacă un rol crucial și în cazul pacienților japonezi cu CSP.

În Japonia, raportul bărbați-femei în rândul pacienților cu CSP este mai mult sau mai puțin egal, iar echipele medicale prescriu același tratament de primă linie ca în Europa, acesta fiind UDCA („urso“). Dacă rezultatul dorit nu este atins cu acest tratament, pacientul începe tratamentul cu UDCA și bezafibrat (pentru detalii, vedeți paragraful de mai jos). De asemenea, în articolul de cercetare, oboseala nu este enumerată ca un simptom. Prof. Tanaka explică faptul că oboseala nu pare să fie o problemă majoră în rândul pacienților săi. Este posibil să ne confruntăm cu un genotip diferit, sau ar putea exista și o explicație culturală, prin aceea că pacienții subestimează acest fenomen și nu îl menționează. O altă posibilitate ar fi că pacienții japonezi suferind de CSP interpretează oboseala drept un simptom, însă nu unul al CSP.

În mod curios, numai 50% dintre pacienții cu CSP suferă de boli inflamatorii intestinale (BII), și niciunul de hepatită autoimună (AIH), procent care este foarte diferit comparativ cu Europa, de exemplu, unde aproximativ 70% dintre pacienții cu CSP suferă de BII. Dintre pacienții japonezi cu BII, un număr redus suferă de boala Crohn (CD). În această etapă, trebuie încă să se stabilească dacă există o relație între alimentație și/sau alte componente ale stilului de viață. În mod remarcabil, există două vârfuri în distribuția CSP în Japonia: pacienți în vârstă (fără BII) și cel de-al doilea grup constând din pacienți tineri, unde cifrele privind incidența BII sunt aceleași ca și în Europa și S.U.A. Este posibil ca grupul de pacienți în vârstă să sufere de colangită sclerozantă secundară.

Un alt aspect surprinzător a fost diagnosticul relativ rapid de colangiocarcinom (CCA) după diagnosticul de CSP, respectiv la distanță de un an. Aceasta se datorează faptului că sistemul de sănătate din Japonia oferă controale anuale în cadrul programului de prevenire. Acest program permite depistarea relativ precoce a bolilor, în acest caz a CCA. Alternativ, diagnosticarea relativ tardivă a CSP ar putea, de asemenea, contribui la aceasta. Potrivit prof. Tanaka, este nevoie de markeri biologici pentru CSP!

Organizația de pacienți Tokankai  

Cea de-a doua jumătate a după-amiezii a fost dedicată întâlnirii cu reprezentanți ai Organizației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din Japonia la birourile lor:  Dna Yonezawa (Director Executiv/ Membru al directoratului) și Dna Furukawa (Departamentul pentru boli hepatice rare). Au mai fost prezenți și doi pacienți, Kenji și Kazuyuki, pregătiți să își împărtășească ideile și experiențele.

Tokankai a fost înființată în 2001 și este localizată în Tokyo, capitala Japoniei, numărând aproximativ 2.000 membri. În timpul programului de lucru între orele 10:00 – 16:00, ei primesc în medie 15 apeluri telefonice pe zi. Majoritatea întrebărilor se referă la locația unor medici hepatologi din apropierea pacienților. Cotizația de membru este relativ mică (3000 yeni pe an (= 24 €)), 30% din bugetul lor provine de la companii farmaceutice, restul bugetului fiind acoperit, momentan, de Guvernul Metropolitan al oraşului Tokyo. Cu toate acestea, din păcate, se așteaptă ca subvenția din urmă să se modifice în curând.

Împreună cu pacienții, am purtat o discuție deschisă pe marginea mai multor teme, iar prof. Tanaka ne-a tradus întreaga conversație. Unul dintre pacienți și-a exprimat interesul pentru procesul prin care pacienții participă direct la studii clinice și comunică rezultatele. Donarea de organe a fost un alt subiect interesant de discutat. Evident, pacienții japonezi cu CSP au și ei nevoie de transplanturi de ficat. Contextul cultural și numărul redus de donatori fac ca prelevarea de organe de la donatori să fie dificilă. În general, familia este singurul punct de referință în cazul în care este nevoie de o donare de organe, aceasta însemnând că testarea are loc numai în rândul membrilor familiei pentru a identifica un posibil candidat pentru un transplant hepatic de la donator viu (LDLT).  Un transplant de la o persoană menținută în viață în mod artificial (cunoscut și sub denumirea de transplant cu organe de la cadavru) este un caz rar întâlnit în Japonia. Până în urmă cu puțini ani, pacienții japonezi cu CSP primeau organe de la membrii familiei, sub formă de LDLT. Cu toate acestea, frecvența reapariției CSP într-un interval de 5 ani a fost foarte ridicată (aproximativ 80%), motiv pentru această procedură a fost oprită.  Chiar și atunci când o persoană japoneză își dă consimțământul pentru donarea de organe post-mortem, conform legii, decizia finală îi aparține familiei, iar aceștia au tendința de a trece peste această decizie. Atunci când chiar și un singur membru al familiei nu este de acord, donarea de organe nu mai este posibilă.

Organizația de pacienți are destul de multe proiecte planificate. Aceste proiecte vizează oferirea de sondaje online, colaborarea cu cercetători și explorarea unor modalități de a colabora cu alte asociații de pacienților, atât la nivel național cât și internațional. Tokankai va analiza și posibilitățile de a își informa mai bine membri în privința cercetărilor în derulare din domeniul CSP și în privința cercetării și dezvoltării din domeniul medicamentelor în general. De asemenea, încearcă să găsească noi căi de a-și sprijini financiar organizația, dat fiind faptul că sprijinul guvernamental continuă să se reducă de la an la an, ca urmare a unor restricții bugetare generale. Tokankai și PSC Patients Europe au decis să își consolideze colaborarea și să își acorde asistență reciprocă în viitor.

Cercetări japoneze interesante: Bezafibrat

Inițial, bezafibratul a fost etichetat drept un medicament pentru hiperlipidemie și folosit pentru prevenirea bolilor cardiovasculare (hiperlipemia este o creștere anormală a concentrației de grăsimi din sânge).
Medicamentul acționează ca un activator al mai multor receptori din celulele hepatice și celulele canalului biliar. Un receptor este o structură celulară care se leagă de o substanţă specifică.

Cercetătorii japonezi au descoperit că bezafibratul poate îmbunătăți markerii biochimici la pacienți cu colangită biliară primară (CBP) și au folosit bezafibratul ca tratament de linie a doua pentru tratamentul CBP. Bezafibratul a fost deja folosit și la unii pacienți cu CSP, mai ales la cei cu rezistență la UDCA. Un grup de cercetare japonez a demonstrat într-un studiu retrospectiv de dimensiuni mici faptul că tratamentul cu bezafibrat reduce nivelul fosfatazei alcaline serice și este sigur și pentru pacienții cu CSP. Prin urmare, prof. Tanaka și colegii săi urmăresc să examineze dacă utilizarea bezafibratului ar putea inhiba sau întârzia debutul simptomelor hepatice și ar putea îmbunătăți efectele pe termen lung asupra pacienților cu CSP în cadrul unui studiu multicentric, prospectiv, randomizat și controlat. În prezent, ei pregătesc Faza a 2-a a studiului cu bezafibrat pentru CSP și caută o sursă de finanțare pentru acest studiu clinic.

Grupul de cercetători japonezi ne va ține la curent cu constatările lor în lunile următoare. Primele rezultate în această etapă depind în principal de finanțare.

Glosar

Activator:  Pentru a transforma un compus biologic într-un derivat activ biologic

AIH: Hepatită autoimună

AIP: Pancreatită autoimună

Biomarker: Un indicator măsurabil al stării biologice. De exemplu: radiografia Roentgen este un marker biologic pentru un os rupt, prelevarea de probe de sânge indică dacă aveți o infecție, etc.

CCA:  Colangiocarcinom

CD: Boala Crohn

Colangită: Inflamație a căilor biliare

IAC;   Colangită asociată IgG4

BII; Boală inflamatorie intestinală

IgG4;   Imunoglobulina G4

IPSCSG: Grupul Internațional de Studiu al CSP

JBA : Japanese Biliary Association

CBP: Colangită biliară primară

Prevalență:  Procentul dintr-o anumită populație constatat să sufere de o anumită afecţiune

Receptor:O structură celulară care se leagă de o substanţă specifică

Studiu retrospectiv: Cunoscut și drept un studiu de cohortă istorică – un studiu în care participanții sunt clasificați ca fie având un tip de rezultat (cazuri) sau nu. Analizează retrospectiv

Tratament de linia a :Tratament care este administrat atunci când tratamentul inițial (respectiv

doua                                  tratamentul de primă linie) nu funcționează sau este întrerupt.

Tokankai: Organizația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din Japonia

———————————————————————————————————————————————————————-

Versiunea originală (în limba engleză) a articolului de mai sus a fost verificată și aprobată
de către prof. Tanaka, Doctor în medicină, Departamentul de Medicină,
Universitatea de Medicină Teikyo din Tokyo (Japonia)
(August 2016) 

Autor:  Marleen K
Editor: Dr. Valmae Y
Traducător: Ioana Abrahan

AICI VOM INTRODUCE INFORMAȚIILE STANDARD PRIVIND DREPTURILE DE AUTOR, ETC.

Pentru alte întrebări cu privire la acest articol, vă rugăm să trimiteți un e-mail la adresa info@PSCPatientsEurope.org