Prin studiul structurii microscopice a țesutului hepatic (histologia hepatică), este posibilă evaluarea diferitelor anomalii întâlnite frecvent în colangita sclerozantă primară (CSP). Acest lucru poate ajuta la stabilirea severității și progresiei CSP. Histologia hepatică este, de obicei, notată în termeni de grade și stadii. Gradarea reprezintă severitatea procesului de bază a bolii, fiind măsurată prin gradul inflamației și necroză (moartea celulelor hepatice). Stadiul reprezintă progresia bolii, fiind măsurat prin gradul de cicatrizare (fibroză) și de ciroză găsit în ficat.

Prevalența scăzută a CSP-ului și cursul său ca boală cronică împiedică evaluarea parametrilor clinici solizi, cum ar fi transplantul de ficat sau decesul. Așadar, parametrii de substituire sau „surogat”, precum scorul de risc Mayo și alți markeri biochimici și clinici, sunt utilizați în prezent în studiile clinice pentru CSP. Din nefericire, acești parametri surogați nu sunt încă validați pentru CSP.

Nu există sisteme de notare specifice histologiei care să fie disponibile pentru a nota gradul și stadiul CSP-ului. Acest studiu a fost conceput pentru a stabili dacă sistemele de notare dezvoltate pentru alte boli hepatice ar putea fi utilizate pentru a evalua gradul și/sau stadiul CSP.  Mai exact, scopul a fost de a evalua dacă aceste sisteme de notare au avut o valoare de prognostic in estimarea rezultatelor PSC. În acest caz, histologia hepatică ar deveni importantă în evaluarea eficacității tratamentului în studiile clinice terapeutice și ar putea fi utilizată ca parametri surogat.

Sistemele utilizate au fost sistemul Ishak (dezvoltat original pentru hepatita cronică), sistemul Ludwig (dezvoltat original pentru colangita biliară primară (CBP))și un sistem mai recent propus de către Nakanuma, la fel dezvoltat pentru CBP. Avantatul sistemului de notare a lui Nakaguma este că ia în considerare caracteristici histologice comune cu CSP. Au fost definiți trei parametri pentru a măsura rezultatul CSP: 1. Supraviețuirea fără transplant (o combinație de deces, transplant hepatic și dezvoltarea de colangiocarcinom, toate corelate cu CSP) 2. Doar transplantul hepatic 3. Dezvoltarea simptomelor legate de ciroză.

Au fost incluși șaizeci și patru de pacienți olandezi cu CSP din grupul proiectului Dutch ‘Epi PSC PBC (10 pacienți au fost diagnosticați cu CSP cu duct mic). Toți pacienții au fost supuși unei biopsii hepatice pentru stabilirea diagnosticului de CSP. Au fost 40 de bărbați și 24 de femei, dintre care 43 au fost diagnosticați cu boli inflamatorii intestinale, colita ulcerativă fiind cea mai frecventă. Unsprezece pacienți au atins un parametru în timpul perioadei de studiu; trei au fost diagnosticați cu colangiocarcinom (dintre care doi au decedat) și opt pacienți au suferit un transplant hepatic.

Prin acest studiu, cercetătorii au demonstrat faptul că cele trei sisteme de stadiere au indicatori predictivi pentru ambii parametri. 1. Supraviețuirea fără transplant și 2. transplantul hepatic. Se pare că sistemul de notare Nakanuma a avut cea mai mare valoare predictivă. Explicația pentru acest lucru ar putea fi legată de faptul că sistemul include caracteristici specifice CSP-ului. Toate cele trei sisteme de notare au indicat faptul că gradul de fibroză este un parametru important pentru a prezice cursul probabil al bolii.

Pentru a evalua dacă biochimia hepatică ar putea reflecta gradul de afectare hepatică, măsurată prin biopsie hepatică, cercetătorii au efectuat analize exploratorii pentru a stabili corelațiile dintre biochimia hepatică, gradul histologic și stadiul. Nu au fost găsite corelații importante. Conform cercetătorilor, acest lucru sugerează faptul că biochimia hepatică nu reflectă în mod adecvat gradul de vătămare histologică Aceștia citează un studiu recent realizat de către Queen et al. care a demonstrat, de asemenea, faptul că pacienții cu CSP ar putea avea o boală hepatică progresată sever în stabilirea biochimiei hepatice normale.

Un număr de studii, inclusiv studiul actual, indică faptul că progresia, și chiar îmbunătățirea gradului/stadiului histologic poate fi evaluată prin biopsie hepatică. Acest studiu demonstrează faptul că notarea histologiei hepatice are valoare de prognostic pentru a stabili rezultatele bolii. Așadar, histologia hepatică poate fi considerată un market util pentru a evalua progresia bolii în CSP.

Menționând și discutând limitările în cadrul studiului, în același timp, cercetătorii susțin faptul că aplicarea sistemelor de așteptare Nakanuma, Ishak și Ludwig în CSP este realizabilă și relevantă clinic.  Histologia ar putea fi utilă pentru a servi ca parametru surogat în studiile clinice ale CSP, dar cercetările suplimentare în grupuri multicentrice mai mari sunt justificate pentru a valida aceste rezultate din prezent.

Glosar:

Biochimia hepatică:  un grup de teste de sânge ce detectează staza biliară și deteriorările celulelor hepatice.

Corelare: o măsură statistică ce indică măsura în care două sau mai multe variabile fluctuează împreună.

Eficacitate: abilitatea de a produce un rezultat intenționat sau dorit.

Fibroză: îngroșarea și cicatrizarea țesutului conjunctiv (stadializare).

Gradarea: măsurare histologică a severității procesului de bază a bolii, măsurat prin gradul de activitate necro-inflamatorie (măsurat cu o scală categorială).

Histologie:  un studiu științific al detaliilor fine ale celulelor și țesuturilor biologice, utilizând microscoape pentru a privi specimene de țesuturi ce au fost pregătite cu grijă, utilizând procese speciale denumite „tehnici histologice”.

Histopatologie: examinare microscopică a unui țesut pentru a studia manifestările bolii.

Activitate necro-inflamatorie: reflectează gradul de necroză și inflamație.

Necroză: moartea celulelor.

Prognostic: ce are legătură sau servește la prezicerea cursului probabil al unei afecțiuni medicale.

Stadiul: măsurare histologică a progresiei bolii, fiind măsurată prin gradul de cicatrizare (fibroză) și de ciroză găsit în ficat.

Validareun proces prin care acuratețea sau temeinicia unui sistem de colectare a datelor sau a unui instrument (cum ar fi stadializarea, chestionarea ș.a.m.d.) este evaluat pentru fiabilitate.

—————————————————————————————————————————————————————————————————-

Autorul acestui articol este Dr. Elisabeth M.G. de Vries (AMC Amsterdam, NL)

Editor: Valmae Y

Traducător: Irina Adams

Februarie 2016

Această versiune se bazează pe întregul articol:

Aplicabilitatea și valoarea de prognostic a sistemelor histologice de notare in colangita sclerozantă primară

J Hepatol. 2015 Nov;63(5):1212-9. doi: 10.1016/j.jhep.2015.06.008. Epub 2015 Apr 18.

Elisabeth M.G. de Vries1, Joanne Verheij2, Stefan G. Hubscher3, Mariska M.G. Leeflang4, Kirsten Boonstra1, Ulrich Beuers1, Cyriel Y. Ponsioen1,

1 Departamentul de Gastroenterologie și Hepatologie, Centrul Medical Academic, Amsterdam, Olanda; 2 Departamentul de Patologie,

Centrul Medical Academic, Amsterdam, Olanda; 3 Școala de Științe Oncologice, Universitatea din Birmingham și Departamentul de Patologie

Celulară, Spitalul Queen Elizabeth, Birmingham, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord; 4 Departamentul de Epidemiologie clinică, Biostatistică și Bioinformatică,

Centrul Medical Academic, Amsterdam, Olanda

Acest articol nu are drepturi de autor atunci când:

1   Se menționează „Un articol al PSC Patients Europe (PSCPatientsEurope.org)”

2   Se trimite un link / copie imprimată către PSC Patients Europe la adresa info@PSCPatientsEurope.org

Vom aduna toate datele legate de răspândirea acestui articol și vom oferi feedback-ul autorului, cât și altor cercetători și părți interesate. Va contribui la încercarea noastră de a avea versiuni laice disponibile în linii mari pentru public.

Dacă aveți întrebări sau remarci cu privire la acest articol, vă rugăm să trimiteți un e-mail la adresa info@pscpatientseurope.org. V-a plăcut acest articol? Ne-am bucura dacă ați da un „like” paginii de Facebook a PSC Patients Europe și postării acestui articol. Și vă rugăm să luați în considerare o donație către PSC Patients Europe. Vom informa autorul despre feedback-ul dvs. și despre „like-uri”.